top of page
Zoeken

De hoedencollectie, waarom, hoe, wat...

Bijgewerkt op: 16 apr. 2021Chinese royalty
Eerste aangekochte hoed

Toen ik in 1981 een hoed droeg tijdens het huwelijk van mijn zus, complimenteerde men mij, naar het schijnt stond ik prachtig met die hoed. Sedert die dag groeide mijn interesse in hoedenmode.


Gedurende onze eerste fietsreis in China in 1990 kocht ik de eerste etnische hoed. Die kostte toen 1 500 BF, het was volgens de verkoper een hoedje van de keizerlijke familie (zie foto). Daarna kwamen we van iedere reis met #hoofdtooi terug, ook familie en vrienden brachten hoeden mee. Toen ik in 2003 begon aan een internationale carrière als onderwijsadviseur in Pakistan, Afghanistan, Rwanda, Kenia, Mali, Congo en Yemen groeide de collectie, die momenteel 160 hoeden telt.


De hoedencollectie is uiteraard niet volledig, het grootse aantal is verzameld in Azië en Afrika omdat ik in deze continenten werkte en reisde.


De collectie is samengesteld op basis van mijn persoonlijke interesse in volkeren en hun rituelen, de esthetische beleving van vormen, materialen en kleuren. Boeiend om zien hoe de prachtige creaties, gebonden aan de sociale en religieuze conventies van de gemeenschappen vervaardigd werden met lokale materialen. Vele hoeden werden niet gelabeld, gedurende het voorbije jaar deed ik daarom enorm veel research naar oorsprong, context, de materialen, de rituelen, historische achtergronden.


De materie is dermate interessant dat ik dan maar besloot een tentoonstelling te organiseren om mijn ervaring te delen met een ruimer publiek:


Hoed af…de Wereld.


354 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page