top of page
Zoeken

De rode draad is de rode kraal

Bijgewerkt op: 16 apr. 2021Kirdi meisjes - Kameroen. Aangekocht uit een privé collectie.

De fil rouge bij de drie hoofdtooien is de rode kraal. Rood, een vitale kleur die passie uitstraalt, passie die leidt tot vele fantastische ontmoetingen.


In 2017 werkte ik in Mali mee aan een landbouwproject. De verschillende syllabi die waren opgesteld door landbouwingenieurs werden herschreven op fiches, voorzien van vele foto’s en eenvoudige bewoordingen, zodat zelfs analfabete landbouwers de nieuwe landbouwtechnieken kunnen integreren in hun bedrijf. Ik bezocht Koulikoro, Mopti, Ségou en Sikasso waar ik didactische workshops leidde. Tijdens de rondleiding in de Kalpak is een affiche, Sikasso, la verdoyante, waarop typische dansen staan afgebeeld te zien.


De Songhai leven onder andere in Oost-Mali (o.a. Timboektoe, Gao, Hombori). Het Songhairijk was een islamitisch koninkrijk in West-Afrika dat bestond van de 14de eeuw tot laat in de 16de eeuw. Het middelpunt van het rijk was de Niger. Vroeger waren het vissers en nijlpaardjagers, tegenwoordig zijn ze akkerbouwers. Ze verbouwen voornamelijk gierst en sorghum en in het natte seizoen ook rijst.

De hoofdtooi op de foto werd gedragen tijdens een huwelijksceremonie.In 2018 ontmoette ik de Masai in Kenia. Het Masai volk leeft semi - nomadisch en volgens eeuwenoude tradities. De Masai dragen een soort poncho, hun uiterlijk is versierd met prachtige felgekleurde Afrikaanse sieraden. Ieder kleur heeft zijn eigen betekenis. Bij de Masai in Kenia hoef je niet te vertellen of je getrouwd bent en hoe oud je bent. De speciale sieraden vertellen het. Rood staat voor het leven en schrikt de wilde dieren af, symboliseert iets dat heilig is. Blauw symboliseert de lucht/vrede en oranje is de kleur van de vriendschap.

Masai39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De Kalash

Comments


bottom of page